Bağdaki üzümden şarap çıkarmak için bağ sahibi,üzüm salkımlarını toplar bir çuvala koyar ve üzerine çıkarak tepelemeye başlar.Ayak darbeleri ile üzüm taneleri içindeki sular dışarıya çıkar ve bu sular ateşte kaynatılarak bir çok işlemden sonra dinlendirilmeye bırakılır ve sonunda başa hoşluk veren(ser-hoş)bir şaraba dönüşür.Belalar ve musibetler ise ,kader ayakları ile bizdeki varlık üzümünün ayaklar altında çiğnenerek ,ezerek mana şarabının çıkartılması işlemidir.Hakk,bizdeki mana şarabını cesedimizi yırtarak çıkartırken şikayet etmememizi ,sadece hayret içinde seyretmemizi ister.Sükutu sevenler buna tahammül edebilir.
Mevlana Vakfı İSKENDERUN
Mevlana Vakfı İSKENDERUN
Av.Şemsettin KESER
semsettin.keser@hotmail.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder