11 Ekim 2021 Pazartesi

TARİHİN DÖNEMLENDİRİLMESİ

 İlkokuldan beri bize tarih İlk çağ, Orta çağ,Yeni Çağ ve Yakın Ç ağ diye sınıflandırılarak anlatılır.bu sınıflandırma Batı'nın dünyaya tanıttığı tasniftir.Bu belirlemede Batı, putperest kökenleri nazara alır:İlk çağın sona ermesi Batı Roma'nın yılışı,Dini toplumsal hayattan uzaklaştırmanın başlangıç tarihini (Ortaçağın sona ermesi  1453 İstanbul'un fethi ve Rönenansın başlangıcı) Sekülerleşmenin başlangıcı sayılabilelcek (Yeni Çağın sona ermesi 1789 Fransız ihtilali) dönemlerini esas almıştır.Bu Avrupayı ilgilendiren bir tasniftir.

Dünya tarihinin dönemselleştirilmesi konusunda Kur'an ve Kitab-ı mukaddeste farklı işaretler mevcuttur.Üç kısma ayrılan bir bölümlendirme vardır;

İlk çağ; Hz.Ademden başlayıp Firavunun boğulmasına kadar olan süredir ki adına Kurun-ı Ula (ilk çağ) "Biz kurun-ı ula'yı helak ettik )(Kasas 43).Bu Çağ kur'anın anlattığı Ad, Semud, Lut, Medyen gibi... kavimlerin tarihleriyle doludur.

Orta Çağ; Firavunun boğulmasından veya Tevratın nazil olmasından islam7ın doğuşuna kadar olan dlimdir ki adına Kurun-ı Vusta(orta çağ) denir.İsrailoğulları devridir.

Son Çağ;İslamın doğuşu ile başlamaktadır.(Halk dilinde ahir zaman) ve adına "Kurun-ı uhra(Son çağ) denmektedir.

Bu tasnifteki ilk iki terim Kur'an dan, son terim hadis-i şeriflerden çıkartılmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder