28 Ekim 2021 Perşembe

MUTLULUK ARAYIŞLARI

 Aydınlanma çağının tanımladığı "Modenlik" kavramının üç ayağı vardı:'Akılcılık' , 'Dünyasallık'(Sekülarizm), ve 'Bireysellik' . Modernnizm sonucu seküler talepler artacak, insanoğlunun dini taleplere ihtiyacı kalmayacak ve böylece tanrısız bir dünya doğacaktı.Bunun için verilen tarih 20.yüzyılın sonu idi.Bilim ve teknolojideki gelişmeler insanoğlunu mutlu edebileceği için din ve tanrı inancı yok olacaktı.

Ama öyle olmadı.Akılcılık insanın bütün ihtiyaçlarına cevap veremiyordu.Dinin teselli etme, hayata anlam katma gücü ve işlevini karşılayamıyordu.Akıl insana güçsüzlük, çaresizlik ve ölüm gibi hayat olayları karşısında zihinsel sığınak sağlıyamıyordu.Ölümün ve sonsuzluk ihtiyacının olduğu bir yaşamda dünyevilik insanı tutminden uzak kalıyordu.Dünyasallaştığın konforculuğa dönüştüğü dünyamızda yoksulluk ve ayrımcılık azalmıyor , artıyordu.

Bireyselliğin bencilliğe dönüşmesi sonucunda insanoğlu yalnız ve mutsuz olmaya başlamıştı.Mutluluk bilimine göre 

1-mutluluk bir ekonomik değer gibidir.Üretilmeden tüketilemez

2-Mutluluk dış gerçekliğe ve kaynaklara göre değil, iç gerçekliğe ve kaynaklara göre üretilir,."Mutluluk daha iyi bir hayatım olsa ne yapardım?" demek yerine "Sahip olduğum hayatla daha iyi neler yapabilirim?" demekmtir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder