8 Haziran 2021 Salı

DECCAL'İN MANASI

Deccal'in kelime manası olarak kökü; yalanca ve gizlediği şeyin aksini beyan edendir. Ebül Abbas hazretleri;"Deccal ismi, gerçeği halktan gizleyip halka batılı süslemesindendir" demişlerdir. 
Her peygamber ümmetini Deccal ile korkutmuştur.Ancak bir peygamber bilir ki kendi zamanında Deccal zuhur etmeyecektir.Peki ümmetlerini niçin Deccal ile korkutmuş olabilirler?
Bilinmelidir ki peygamberler ümmetlerini Deccal ile cahillikten, yalancılıktan ve dünyaya meyletmelerinin önünü kesmek için korkutmuşlardır. Böylece ümmetlerinin imanlarını bu işlerden sakındırmışlardır. Deecalin çıkış alametlerinin ilki beni asfarın zuhur etmesidir.Beni asfar, insanda behimiye zuhurundan çıkar, zira insanda ilk halk olunan bu sıfattır. Yecüc Mecüc bundan sonra çıkar ki, bu da insanda olan sıfatı zemime, yani efkarı süfliyyatın külliyyen hücumu ve zuhurudur.
Daha sonra Deccal çıkar; insandaki alı meaş sıfatı ve kibiri tüm insan vücuduna hakim olmasıdır. Bunun akabinde Hz.İsa'nın zuhur etmesi , yere inmesinden kinayedir  ki, akl-ı maadın nuru yalnız eli ile zuhurundan, Deccali katletmesinden ibarettir.


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder