20 Ağustos 2015 Perşembe

DÖRTYOL EVLİYALARINDAN -HACI EMİN EFENDİ

Hacı Emin Efendi 1984 Dörtyol doğumludur.Bağdat Seyyitlerinden olup Zeynelabidin HAZRETLERİNİN soyundandır.1967 yılında Hac dönüşü Gemide rahatsızlanır ve vefat edince usul gereği kefenlenip Akdeniz'e bırakılır.Ceset göğüs hizasına kadar suyun içinde gemiyi takip eder .Gemi Kıbrısa gelip demir atınca ceset kaybolur.1915 Çanakkale savaşına katılır.1919 yılında Özerli mahallesindeki tarlasında çalışırken iki ermeni kendisini öldürmek için saldırınca ,Emin Hoca onları öldürür Kuzuculu köyüne kaçar ve Çetelerin başlattığı Kurtuluş harekatını katılır.Kanlıgeçit denilen yerde Fransız ve Ermeni güÇlerine karşı üç gün üç gece göğüs göğüse çarpışma  olur.Cumhuriyetin kurulması  akabinde kendisine İstiklal madalyası verilir.
Manevi yönüne gelince,Rizeli bir talebesinin mektupla sorduğu bir suale verdiği cevabi mektubun ele geçmesi üzerine İstiklal mahkemesi kararıyla üç yıl Adana'ya sürgün'e gönderilen Konyalı HACI TAHİR EFENDİ ile tanışmasıyla manevi dünyası başlar.Kalp ilmini mürşidinde tamamlar.Hacı Tahir efendi kendisine Halifelik verir.
Hasan İnce isimli akrabasından Seyyit bir zatın aktardığına göre,Emin Efendi'nin Cami'de olmadığı bir vakit Camiye girdiğinde cami avlusunda Cinnilerin"Hoca burada yoktur"diye sevindikleri şeklinde  müşahedesini aktarmıştır.
Yahya Kendir isimli Dörtyol'da dükkanı olan bir esnaf,Antakya'ya mal tedariki için gittiğinde akşam otelde kalırken kapısının çalındığını,kapıdaki bir zatın kendisine nereli olduğunu sorması üzerine Dörtyolluyum cevabını alınca Hacı Emin Efendiye selam söyle"dediğini,bu kişiye kim?diye sorarsa ne diyeyim suali üzerine Habibü Neccar'ın hademesi dersin cevabını verdiğini,Dörtyola döndüğünde Hacı Emin Efendiyi bularak selamını iletmesi üzerine tekrar gidersen sen de selam söyle demesi üzerine bir zaman sonra Antakya'ya gittiğinde Hademe'yi görmek için Habib-i Neccar Camiine gittiğini,ancak danıştığı cami imamının kendisine"Bu caminin hiç hademesi yoktur ki?"cevabı üzerine hayret edip geri Hacı Emin Efendi'ye dönünce bu duruma aktardığında Hoca efendi şöyle söylemiştir:Daha önce o gördüğün adam zaten Habib-i Nacccar'ın kendisiydi"  demiştir.
(Bu bilgileri Hatay-Dörtyol ilçesinde Mimar olan Ömer Özel kardeşimiz tespit etmiştir.Evliya  kendisinden razı ola)

2 yorum:

  1. Rahmetli Hacı Emin hoca 1967 yılında hacca giderken (Otobüsle)Amman'da rahatsızlaşır ve orada vefat eder. Mezarı Amman mezarlığındadır.. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarda gemide olup usil geregi denjze birakilmistir diyor..?

      Sil