27 Mart 2020 Cuma

İNSAN BÜYÜK ALEMDİR

Ancak hangi insan bununla mücehhezdir. Aklı küllün mazharı insanı kamildir. Bu felekler ve kainat aklı külden zahir olduğundan insanı kamilin müdrekatının aksidir. Alemi zahirde olan keşifler insanı kamilin batınının aksidir. Fihi ma fihte buyrulur:
"İnsan büyük şeydir. Onda her şey yazılmıştır. Zulumat perdeleri , kendindeki o ilimleri, onu okumaya bırakmaz. Zülümat perdeleri , dünyanın türlü türlü meşguliyetleri ve tedbirleri ve arzularıdır. Bu zulümat içinde olmak  ve bu perdelerin mahcubu bulunmak ile beraber, yine bir şey okur ve ondan bazılarına vakıftır. Zulmetler ve perdeler kalktığı vakit nelere vakıf olur  ve kendinden ne ilimler ızhar eder? Terzilik, mimarlık,kuyumculuk, marangozluk, yıldız ilmi, tıp ve saire sayılmakla bitmeyen türlü bilgiler insanın batınından peyda olmuştur. Taştan ve kerpiçten zuhur etmemiştir. Ölüyü mezara gömmesini bir karga talim etti, derler. O da insanın kuşa çarpan bir aksi idi.Hayvan b eşerin bir cüzüdür. Cüz külle talim etmez.
"Elini koynuna sok! illetsiz beyaz ve nurani çıksın"(Kasas 28/32) ayeti Hz.Musa (a.s) için olsa da Hz. Musa insanı kamil makamındadır. İnsanı kamil aklı küllün mazharıdır.Hak teala bu şehadet ve gayb alemini yaratmadan evvel aklı küllü yarattı ve iki alemden aklı külden peyda olmuştur. İnsanı kamil bu nedenle her iki alemi kendinde toplamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder