27 Mart 2020 Cuma

AKIL/AŞK

Akıl aşk mertebesine erişmedikçe, salikin elindeki asadır. Salik, akıl ile dünyayı mamur eder, işleri düzeltir. Hak Teala Hz. Musa'ya elindeki nedir? diye sorduğunda "Taha 20/18:"O benim değneğimdir, dedi.Ona dayanırım, onunla koyunlarıma (ağaçtan)yaprak silkerim.Onunla başka işlerimi de görürüm" dedi. Aşk seviyesine gelmemiş akıl dünyanın mamuriyeti ile meşgul olur, çünkü canı yoktur. Aklın canı aşktır
Aşk bir ateştir, salikin hariciyesini ve batıniyyesini yakarak temizler.
Salik aşk mertebesine erişirse aklı atar."Musa asayı bıraktı, (bırakır bırakmaz )değnek yılan oldu ve yürümeye başladı. Hak Teala buyurdu: Onu hemen tut, korkma. Biz onu yine evvelki haline çevireceğiz"Taha 20/20-21)
Vaktaki aklı yılan gördük, şimdi tut ve korkma. Onu tekrar asa yaptık. Velakin şimdiye kadar dünya işiyle meşguldü şimdi yüzünü mevlaya tutar. Şimdiye kadar sahirlik edip seni süluktan alıkoyan ve kendi hizmetini emreden dünya şimdi senin hizmetkarın olur.
Cümle mevcudata arz ettikleri ve cümlenin kaçınıp kabul etmediği ve insanın kabul eylediği o emanet, aşktır. Eğer insan aşkın şiddetli bir emir  ve büyük bir bela olduğunu bilse idi kabul etmezdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder