25 Mart 2020 Çarşamba

A'MÂK-I HAYAL SESLİ KİTAP TANITIMI

DÜNYA RİYAZAT GÜNLERİNE İTHAFEN... evet .bütün gün hoby el sanatlarımı yaparken, eskiden bir kaç defa okuduğum A'MÂK-I HAYAL kitabını bu defa dinledim.. ben de raci gibi bol bol kahve içip ,bol bol okuduğum düşündüğüm her şeyi bol bol uyuyarak  rüyamda görerek yazdığım gibi, kendimin aynalı babası ve racisi gibiyim aslında.. zira herkes gibi.. zaten konu bu..
RACİ kitabın kahramanı ..IRCIİ -GERİ DÖN emrini dinleyip ÖLMEDEN EVVEL ÖLMEK YOLCULUĞUNU KAMİLEN YAPIP RİCAL OLMUŞ demekmiş....
raci, tc ülkemizde meşrutiyet devrinin o bohem zamanlarında felsefe sanat okumuş yeni gençlerinden birisi...ilmi egosu, o ve arkadaşlarında tavan yapıp ,bugünkü nesiller gibi herşey boş ne din iman -ye iç .. yaşa... gerisi boş hayatlı kariyerinin ve ilminin zirvesinde bir genç...bir gün bir mezarlıkta, bir kulübe de AYNALI BABA adlı mürşidine rastlar ve aynalı baba ona her buluşmasında bir kahve yapar ve ney üfler.işte bu sihirli içecek ve müzikle raci hayallere dalar..felsefe uzmanı olduğu için TEKAMÜLLERE GÖRE HER ÖĞRETİ VE DİNİN REHBERİNİ-İMTİHANLARINI VE MELAMET NEŞESİNDEKİ MAKAMLARINI BU ŞEKİLDE YAŞARAK KAYDEDER.. buda ile hiçliğe girişle başlar ve eski tapınakların ve tekkelerin insiyasyon ve riyazatlarından sırası ile bize bahseder..NEFSİN DAİMA ŞEHVETE YENİLİŞİNİ DEFALARCA DENEYİMLER..
değişik hayvan makamlarındayken hayvanca yaşamının acaipliklerinide arabi hz gibi anlatır..
mesela çinli bir erginleştirlecek kral çocuğu olarak bu iş için hindistana gönderilir.. burada RUH U ANLAMAYA ÇALIŞIR .ruhu anlamak içinse NUR DAĞINDAKİ ULULARIN (ricaül gayb ) TOPLANTISINA GİDER.. YOLDA BİR BEBEK YOLUN ORTASINDA KONUŞMAKTADIR. (*isa bebek-ruhullah makamı ) . .TOPLANTIDA TÜM ESKİ ÜSTADLAR VARDIR AMA BAŞ ÜSTAD HZ PEYGAMBERİMİZDİR..
ruhun kendisi olduğunu anlaması için yani o olarak anlaması için evvela ölüp bedeninden çıkmasını-kendini seyretmesini -duvarlardan geçmesini ve ebedi hayatından vazgeçmesi gerektiğini söyler ona ustası ..yani her makamda raci benliklerindeki nefis oyunlarını ve hayvani karakterlerini tek tek terk eder..terki terk edene dek hala yol vardır..ve bir gün aynalı babanın kedisi BEMBEYAZ BİR KEDİ YAVRUSU DOĞURARAK bir müjdeyi aynalı babaya dahi verir..
ve aynalı baba hayatında dinini en saf ve hakikatli şekilde yaşayanları da anlatır...onlar ne siyasete bulaşır ,nede magazinel bir şeye bulaşan meslek erbapları ahilerdir...kimse onları tanımaz..zaten amak ı hayalde de o kişi ,sadece bir kişidir..ahi bir meslek sahibi bir aile babasıdır.3 oğlu da yanında çırak, kalfa ,usta ve dükkan sahibi yaparak ve emeklerinin hakkını işe başladıklarından itibaren çocuklarına tam veren bir baba vardır orada..iş ahlakı ,dini manevi eğitim ve aile yi bir arada tutan tüm değerleri-bilgileri hakiki terbiye edici rab konumundaki baba verir ve ödülünü de hakiki -ahlaklı-namuslu-çalışkan insan yetiştirerek oğullarından alır..aynalı baba o bölümü harika anlatmış.bugün bu aile terbiye eğitim kurumları ne yazık ki tükenmek üzere ..yada her devirde işte bu kadar az ve değerliler..
aynalı baba ölür ve raci de mürşidi gibi son zamanlarında işi meczubiyete -deliliğe vurur ..ama bazen çay bahçelerinde (* çay tasavvufta muhabbet demektir) kitabın sonuna doğru yaptığı gibi bir horoz şekeri satıcısı olup HOROZ GİBİ DE ÖTER ..ama insanlar tüm tahsillerine ve zan ettikleri tüm elitliklerine rağmen ,racinin anlamını anlayamadıklarından , deli diye onla hep alay ederler ve raci onların cehaletlerine için için acı acı güler..çünkü BİR HORUSRA RACİ olduğunu ve HORUSRA GİBİ kendi ZAMANIN EFENDİSİ OLDUĞU İÇİN KENDİ ZAMANINI HABER VERMEK İÇİN ÖTTÜĞÜNÜ KİMSE ANLAYAMAMKTADIR.. ve raci ayrıca kehanette bulunur..gelecekteki insanların havadan nefes aldıkları için dahi devlete vergi vereceklerini ifşa eder..
raci horoz şekeri satıp, horoz gibi neden ötüyor..horoz gibi neden eğlendirmek için horoz gibi yumurtluyor? ve çocuklara neden yumurta hediye ediyor ? çünkü artık kendine 4 yönüne camii oluyor da ondan ..bilinen ,akla ihiyacı kalmadığından aklını sadece akıl isteyenlere akıl verirken kulanıyor ama inandıklarına kalbini veriyo,r tıpkı aynalı babanın ona kalbini verdiği gibi..
ve simyacıdaki gibi bu seyrü sülükte de YEŞİL LEVHAYI BULMAK İSTENİYOR..O LEVHANDA YAZILI OLANIN OKUNMASI GEREK ..demek ki herkesin seyrü sülükünde o YEŞİL LEVHA O YERDE DURUYOR AM AHERKESİN KENDİ GİZLİ HAZİNESİNDE Kİ YERİNDE O YÜZDEN SADECE SAHİPLERİ ONU BULUP OKUYABİLİYOR..
simyacı gibi, amak-ı hayal de bir seyrü sülük kitabı..tekamülleri anlatıyor.ikiside yazarın kendi kişisel serüveni.eğer yaşamamış olsalardı veya okuduklarını bu şekilde içselleştirmemiş olsalardı imkansız bu şekilde ruha işleyici ve sembollleri tekamüle göre sökücü anlatamazlardı.. onlar kendi kişisel menkıbelerini yaşamış ve hayallerinin peşinden gidip raci olabilmişler.ve bize bu devirde izler bırakmışlar .yani hala ümid var..
nasılsa evden çıkamıyoruz..hiç olmazsa allahın bize kıyak geçip verdiği tekamüllerimizi kolayca idrak etmek cevherine erelim..yatıp kalkıp şükredelim ki ,mecburen içine girmek üzere olduğumuz o korkunç 3. dünya savaşından bizi böyle koruyor..ve dünyanın içine edenlerin o rezil rüsva ve aşağılanmış kepaze hallerini ve onlara oynayacağı son oyunu hepimize göstermek istiyor..artık tüm piyonlar kutuya giriyor..racinin hürmüz ve ehrimen in savaş oyunlarında SADECE AŞKIN GALİP GELMESİ VE HER VARLIĞIN AŞKIN ÖNÜNDE DİZ ÇÖKMESİ GİBİ ...yani O BEKLENEN MEHDİ AŞK MEHDİSİDİR... yine vakti zamanımız AŞK OLSUN !!
nur cihan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder