30 Eylül 2015 Çarşamba

ALEMDEKİ PARADOKS(ZITLIK)

"CENNET ,NEFSİN HOŞUNA GİTMEYEN ŞEYLERİN,CEHENNEM İSE HOŞUNA GİDEN ŞEYLERİN ARDINA GİZLENMİŞTİR"(Hadis-i Şerif


Cenab-ı Hakk c.c Lutfu kahr içinde gizlemiştir.Ferahlığı sıkıntı akabine atmıştır.Bu zıtlığı,Hileyi çözebilmek için ancak,nefs prizmasının renklerini"renksizliğe"dönüştürmekle mümkündür.Arınmamış nefs,amellere riya v.s vasıtalarla müdahale ettirerek amelleri iptal ettirir(boşa çıkartır).
Bu nedendir?Efendimizin duası:"Allahım!eşyayı bana olduğu gibi göster Allahım;Hakk'ı Hak olarak göster ve  ona uymayı nasip et;batılı da batıl olarak göster ve ondan kaçmayı nasip et".


Alemde bulunan paradoksal aldanışın ilk temsilcisi İblis'dir.O Adem'in suretine bakıp surete ilişkin bir kıyas ile onu kendine nispet edip değersiz zannetmiştir.
Bu paradoks,(eşyanın göründüğü gibi olmayışına dair alemdeki bu hile/mekr)insanların dünyada yaşamını sürdürebilmesini sağlayan bir hikmete dayanır.Eşya göründüğü gibi olsayda bir "imtihan"olmazdı,gayba imanın önemi kalmazdı."Defineyi viran yerlere gömmüşsün.Ten aleminde görülmemiş bir can alemi gizli.Bu suretle kart bir eşek o güzelim defineyi anlamasın,ondan kaçsın yani İblis, öküzü görsün,padişahı görmesin demek istiyorsun"(Hz.Mevlana)


LUTFU KAHRI ŞEY'İ VAHİD BİLMEYEN ÇEKTİ AZAP
OL AZABDAN KURTULUP SULTAN OLAN ANLAR BİZİ(Hz.Niyazi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder