18 Aralık 2022 Pazar

ORUÇ

 Oruç ile alakalı olarak Bakara suresi 183 ayeti "Ey iman edenler! Üzerlerinize oruç yazıldı.nitekim sizden öncekilere de yazılmıştı.Gerek ki korunasınız" şeklindedir.Ayette belirtilen "yazıldı" kelimesinde bir incelik ve hikmet vardır.(YAZILDI) kelimesinde "sizin canlılığınız , ruhunuz ve maddeniz bir murad ile halkedildi.Ve ona lüzumlu olan şeyler de , evvelce Ayetullah ve Sünnetullah ile tayin edildi" manası gizlidir.

Ayetullah: Esmaların tecellisi, görünmesidir.(HAY) ile canlıyız (BASİR) ile görürüz (SEM'İ) ile işitiriz... Bunların devamı için bir takım kanunlar vardır.Havadan oksijen alırız, su iç eriz, gıda alırız.sıcak ve soğuğun tesiri vardır.Bunların hepsi sünnetullahtır.Yani tabiatta cari kiziki, kimyevi, meteorolojik her türlü değişmeyen kanun halindeki hadisattır.Emrin içinde sünnetullahtan zarar görülmemesi gizlidir.Ruh ve maddeye lüzumlu olan bu (YAZILIŞ)şimdi size tatbik edesiniz diye emrolundu.

Çalışmadan sonra dinlenme, uyku nasıl insan ve canlı için lüzumlu ise , oruç da insana yaradılışında lüzumlu olan hadiseler arasında bulunur.Oruç, uzviyetin hergün yapmağa ruhi ve fizyolojik olarak duyduğu mecburiyetlerin , bir anda irade ile durdurulup perhize geçmesidir.

Oruç mecburi olarak uzviyetin dinlenmeye sevk edilmesini sağlar.Fakat emrin konulması , bu mecburiyetler tehir olmasın diyedir.Hastalıklarda , hastanın perhize konuluşu onun iyiliği için bir mecburiyettir.

Oruçtan sabır, tahammül, kendine hakimiyet, sinirlerini dizginlemek , kanaat miktarının ölçülmesi murad edilmektedir.Oruç ilahi bir sıhhi öğüttür ancak Emir şeklinde tecelli etmiştir.Yapabilene ne mutlu,.

ORUCUN VE AZ YEMENİN HİKMETİ, MANEVİ ALEM HAZİNELERNİN KİLİDİDİR. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder