31 Aralık 2022 Cumartesi

EREN TAVSİYELERİ

 Ey insanoğlu ,doğruluktan ayrılma, unutma ki suyun bir karış altında  veya denizin binlerce metre derinliğinde boğulmak arasında fark yoktur.

Fazilet hastalık ta olsa , ona daima razı olunuz.Zira faziletli insanın fazileti, ölümünden sonra bile devam eder.

Bilerek kimseye, hiçbir hayvana , hatta hiçbir nebata fenalık etmeyen insan, gerçekten büyük insandır.

Terbiye ve iyi ahlak sahibi olan adam, ne halde bulunursa bulunsun, gene insandır.Fakat bu iki nimetten mahrum adam,dünyada her şey olabilir, yalnız insan olamaz.Manevi ve ahlaki bilgi, dış alem hakkındaki cehaleti daima teselli edecektir.Ve bu daima böyle kalacaktır.İman ise beş duyumuzun duyuşuna aykırı olarak bir şey göstermez. Onların sezemediği şeyleri öğretir. İman aklınıza, duuygunuza zıd bir şey değildir.Onların üstünde bir inanıştır.

Aklın kontrolüne her şeyi vurmak istersek o zaman iman saçma ,gülünç gelir bize.Allah7ı hisseden akıl değil, Kalb ' dir.İmanın insana öğrettiği şey budur.Akıl olmasaydı insanlar his ile hayatlarını sürdürürlerdi.Fakat başlarını bir türlü secdeden kaldıramayacaklardı.

İbadet insanı kamilleştiren ve yükselten en kuvvetli amildir.

İbadetle güzel huylar kazanılır, insan kıymetlenir.Allah7ın sevdiği kulları arasına katılmak elbet kolay değildir.Kuvvetli irade geniş tahammül gereklidir.Hakiki ibadet eden merhamet ve şefkat hislerine daima mağlup olmuştur.Kendini bu esaretten kurtaramaz.İhsan ve keremi ibadete arkadaş  etmek lazımdır. Kur'an okumak insanın dilinin ucundan çıkar .İhsan ve kerem için düşmüşe yardım, canın ortasından gelir.İhsan ve kereme ulaşan insan ise , bir ayet olur.İhsan ve kereme ulaşmayan kimse ,Allah7ın güzel kulları arasına giremez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder