26 Temmuz 2021 Pazartesi

ALLAH NERDEDİR?

 Tenzih(enfüs) görünmezlik, teşbih (afak) ise görünürlük alemi demektir. Bu alemlerin her ikiside Allah'ın olduğu için , O her iki alemde de vardır. Allah'ın tenzihde olması "O ne yerdedir, ne göktedir, ne sağdadır, ne soldadır, ne öndedir, ne arkadadır" cümlesiyle, teşbihde olması ise "O her yerde hazır ve nazırdır" sözüyle anlatılır. Her yerde hazır ve nazır, teşbihte olduğu zaman da görünmez, ama bir hayali vardır o hayali görünür.Bu duruma göre tenzihi esastır ve ahadiyettir. Teşbihi ise celaliyet, sıfattır.Tenzih esas olduğu için İslam şeriatı bu temel üzerine kurulmuştur.Bu yüzden İslamiyette resim ve heykel yasaklanmıştır.
Allah sadece manada kalan , maddede olmayan bir varlık değildir."Biz size şah damarınızdan daha yakınız"(50/16), "Üç kişi gizli konuşmaz ki altıncıları O olmasın;beş kişi gizli konuşmaz ki altıncıları O olmasın, daha az olsunlar, daha çok olsunlar nerede olurlarsa olsunlar Allah onlarla beraberdir(58/7).Bu ayetlerden birisi enfüste olduğunu, diğeri afakta olduğunu anlatmaktadır.
Şeriat tenzihe dayandırıldığı için , şeriat erbabı bu noktalara değinmekten daima kaçınır.Sebebi ise bu konular açıldığında tatminkar bir cevap bulamayışları, verdikleri çelişkili cevapların soru sahibini dahada bunaltmasıdır. Kabe için kullanılan "Allah'ın evidir" nitelemesi yeterlidir."Bir taraftan Allah mekandan münezzehtir"denirken diğer taraftan "Kabe Allah'ın evidir" denmesi bir çelişkidir.Allah her alemde vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder