31 Ekim 2018 Çarşamba

DÜNYALIK DÜŞÜNCESİ YAHUT ŞEF KAYBEDERSE..


Yahudi asıllı Alman kadın düşünür Hannah Arendt'in sözleridir:-Totaliter örgütlerin üst yönetiminde herkes şefin yalan söylediğini bilir. Ama şef kaybederse hepsi kaybedeceğinden susarlar. İlke, şefin yanılmazlığı değil yenilmezliğidir; buna olan inanç biterse totalitarizmin hayal dünyası bir anda çökecek ve gerçek kazanacaktır.-Diktatörlerin o kadar göz göre göre yalan söylemelerinin sebebi, tabanlarının ahlâkını bozmak ve suç ortağı haline getirmektir. Biliyorlar ki ertesi gün o yalanın tam tersini söyleyecekler ve taban bunu 'ne büyük taktik deha' diyerek bir kez daha alkışlayacak.
 Aslında Hannah Arendt, bu tespitlere Hitler ve Stalin yönetimindeki Almanya ve Sovyetler Birliği'ni inceleyerek ulaşmıştı. Hitler, zaten Goebbels'in "Yalan ne kadar büyük olursa, kitlelerin ona inanması ihtimali o kadar artar." taktiğini kullanıyordu. 
Otoriterlerin repertuvarı çok kısıtlıdır. Ulusal güvenliğe tehdit, vatana ihanet, terörizm, halk düşmanlığı suçlamaları gibi..Yeni dönemde devletin şiddet kullanımında artış kesinlikle olacak. Çoğu zaman da kendi vatandaşlarına karşı...
Herkes Belediye başkanının seçilmeden önceki ekonomik durumunu bilir.Ancak başkan seçildikten sonraki ekonomik durumundaki yükselişi sadece dedikodu olarak birbirleri arasında fısıldaşırlar.Başkanın yüzüne karşı bunu söyleyip izahat isteyen olmaz.Olursada bir kişidir ki o da anında etraftaki yağdanlıklar tarafından hemen elimine edilir.Aldığı rüşvetten dolayı adı ayyuka çıkmış olana da Ankara karışmaz.Zira kendi partisinin adamıdır ve de çarptığının bir kısmını da genel merkeze yahut belirleyicilere aktarmaktadır.Toplum bu tür tipleri baştacı ederek birlikte çöküşe gitmektedirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder