15 Temmuz 2023 Cumartesi

DEMOKRASİ DİN DEĞİLDİR

 Demokrasi bir uzlaşma yöntemi, bir toplum biçimidir; bir değer kaynağı bir din değildir.1215 Mağna Carta'dan itibaren demokrasinin Batı'da uzun bir geçmişi var, nice kavgalar verildi, sonuçta belli bir demokrasi kültürü oluştu.İkinci dünya savaşında yaşanan acılardan sonra toplumlarda farklılıklara tahammül , barış ve uzlaşı arayışı , bunun neticesinde de demokrasi fikri güçlendi.Demokrasi batı kültürü ve tarihiyle iç içe bir kavramdır.

İslam dünyasında dinrdarlık anlayışı şekil ve katı gelenek içine sıkıştığı sürece günümüz islam ülkelerinde bir çok istisnaları ve "ama" ları olan bir demokrasiye geçit verebilir sadece.Bu da kayıtlı, şartlı ve sınırlı eskilerin tabiriyle meşruti demokrasi demektir.Bu kayıt ve şartlar genellikle özgürlük ve eşitlik alanlarında yoğunlaştığından , Batı demokrasi kültürü bunu bir demokrasi olarak kabul etmemektedir. Ancak batı toplumundaki uygulamadaki sorun ve çelişkiler ise müslümanlarca "tam demokrasi olamayacağı" tezini kuvvetlendirmektedir.

"İslam referanslı demokrasi ve siyaset" modeli dış algı yaşamasının yanı sıra içeride arzu edilen sonucu vermesi de kolay değildir.Çünkü demokrasinin temel kavramları konusunda güvence veren , öngörülebilir bir çizgiye sahip olmasını sağlayan bir geçmişi ve geleneği yoktur.

İslam öğretisine egemen olan zahiri ve selefi din yorumu , yorum geleneğin zayıflatmış, İslamın evrensel /kuşatıcı mesajını ikinci plana itmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder