16 Mart 2023 Perşembe

SAKAL BIRAKMAK

 Sakal, Peygamber Efendimizin kendi cesetlerine ait bir sünnettir.Sakal bırakın, Sakal bırakınız diye bir emri yoktur.Soranlar ihtiyarına bırakılmıştır.Hoşunuza gidiyorsa bırakabilirsiniz buyurması Mesuliyeti maneviyesi cesede aittir.Bencesede şefaat edemem, ruhunuza şefaat etmem müsade edildi.

Zekatını tam vermeyenlerin , sakal bırakması doğru değildir.Sünnet niyeti ile sakal bırakan mecburi bir sırra karşı söz vermiş olur ki , o zaman o sırrın ifade ettiği şeyleri örselememesi mecburiyetine girmiş olur.Sünnet olarak sakal bırakmak o kadar kolay değil.

Bir çok Veliler vardır sakal bırakmamışlardırBir çokları dabırakmışlardır.O da iki parmak uzunluğunda.Sahabeden brçoklarının sakalı yoktu.İslam halifelerinden birçoklarının da sakal bıraktığı görülmemiştir.Bediüzzaman sakal bırakmamıştır.

Sakal bırakmak Resul'e bir ittibadır.Görünüşte onun çehresini taklittir."Ben içten ona benzemeye çalışıyorum, bunu dışarı vurmak istiyorum demektir."Eğer sakal bırakmak istiyorsanız Nasranilere benzemeyin"hadis-i müfret olarak (benzemeyin) yani her kim bırakıyorsa demektir.Bu emirdir.

Sakal bu şekilde bırakıldıktan sonra bir çok kuyudat ortaya çıkar.Sakal bırakan bir insan kendine mübah olan bazı fiillerini, hareketlerini, ve gıdaları terk etmesi lazımdır.Terk etmezse, yaparsa günaha yanaşır.Sakal bırakmada takayyudat o insanın manevi makamına göre fazlalaşır.veağırlaşır ki o takayyudat adeta ona farz olur.Terki küfre doğru gider.

Sakal Resule ittiabın bir nevi cesedi şahididir.Zekat farz olan bir mümin in zekatı vermesi, ibadetlerin kabulüne en birinci vesile ve şarttır.

Efendimiz (SAV) sakalı Medine'de bırakmıştır.

(KASATALANİ) den rivayet edildiğine göre Efendimizi alem-imanada görenlerin büyük Velilere göre (Kulak memesinden hafif başlayıp çenede azami iki parmak uzunluğunda imiş..)

Hz.Ali efendimiz, Hz.Fatıma annemizin irtihalinden sonra sakal bırakmıştır

Efendimizin Mekke'de saçları uzun idi.Saçları omuzuna yakın kulak memeleri hizasında idi.

Veysel Karani hazretlerine Sakal bıraksana demişler.Hazret:"Resulü Ekrem'i ceseden görmeyi Hakk bana nasip etmedi, nasıl bıraktığını bilmiyorum, utanırım demişler

İbni Berekat,Rakıbı İsfehani Muhattarat isimli kitabında sakal hakkında şu bilgiler mevcuttur:

3 lerde sakal yoktur.Mecburidir

7 lerde sakal yoktur.Bırakmazlar.

40'larda sakal yoktur.Bırakmazlar

300' lerin bazısında vardır bazısında yoktur.ihtiyaridir

3.000' lerde sakal yoktur.

7 lerin ve 40 ların vefatlarında yerine seçilecekler sakalsızdır

30.000 'lerin bazısında vardır bazısında yoktur.

Kutup ve Gavs'da bir parmak, Resul'ün bıraktığı tarzda vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder