22 Mart 2023 Çarşamba

HATTATLIK

 Hattatlık insan ruhunun mühendisliğidir.Eski yazımızda bütün harflerin dimağ bilgisayarında nakşedilen şekilleri vardır.Bunların içinden seçilen harfler hattatın parmaklarında hat şeklinde tecelli eder.Bunlarda sessiz sözsüz vahyin şekil halinde ihtizazları gizlidir.Ressamlık hünerinin en gizli hüneri hattatlıkta görülür.Ruhiyat mühendisliğidir.

Kulakla duyulamayan (Kelam) titreşimleri Resul'de sese çevrildi.Sesler kelimelere, Kelimeler manalara,Manalar harflerde gizlendi.Harflerde(adet) ortaya çıktı.Duyulmayan vahiy sese.Ses kelimeye.Kelime harflere bürünerek yazı oldu..Harften kelimeye, Kelimeden mana.Manadan tekrar titreşime gidilirse aslına yani vahye varılır.Asıl ile de ledünni hududa girilir.Ledünni mana harflere gizlenmiştir.Bir tohum gibi..

Bu titreşimler kulakla alınmaz.Bu titreşimlerin manasını ortaya çıkaran, ruhda duyulan , ledünni duygunun insan parmaklarında ortaya çıkışı insanlığın en büyük hüneridir.

Yakut-u Müstahzemi hakkında kendisine çok hürmet eden Abdülkadir Geylani"Allah'ın sırrı onun parmaklarında tecelli etti" dediği bu cihan hattat'ı 1001 mushaf yazmıştır.

Sultan Selim türbesinde 584 tarihli,Ayasofya'da 654 tarihli, Hamidiye türbesinde 663 tarihli kelamı kadim mevcuttur. 787 hicride Bağdatta vefat etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder