22 Ekim 2015 Perşembe

"ASL"DAN MAKSAT NEDİR


"Asl"dan maksat nedir denilecek olursa ayan-ı sabitesidir.Allahın isimlerinin türlü görünüşleridir ama bu isimden murat Cenab-ı Hakkın bir sıfatı le zuhurudur.
Her insan ayanı sabite yani kopup geldiği makam itibarıyla bir ismin mazharı olduğuna göre onun o isme ulaşabilmesine,aslına kavuşması demektir.
İnsaniyet mertebesini bulmadan evvelki maddi sıfatları,nebati ve hayvani mertebeler dahi hep gecenin karanlığı demektir.Ancak insana erişince vahdet gününün nuru ışımaya başlar.O zaman insan aslına vuslat için kabiliyet kazanır.
Aslına vüsul iki  türlü seyirle olur ki biri ıztırari yani elinde olmayan,diğeri ihtiyari yani elinde olan arzusuyla yaptığı seyirdir.
Izdırari(elde olmayan)seyirde Hadi isminin tesiri ile nefsin icapları üzere ölüm gelip kendini kendinden alınca hakikatı göremez.Aslını bulamaz.Aslına vüsul kabiliyet mertebesi olan insan vücudunu giymişken burada o insanlığa yakışmayan nefsani tutumundan dolayı ıztırari mevt gelince ölür ve aslına kavuşamaz.
İkinci seyirde(ihtiyari olanıdır ki)ezelde Cenab-ı Hak o kimsenin kalbine muhabbet meylini vermiş olduğundan aslını arama şevkini tattırmakla aslını arama ihtiyacı hasıl olur.
Cenab-ı Hak bu arayıcı kuluna mürşit suretinde tecelli ederek onu nebat-hayvan mertebesinden geçirir.içini arıtıp temizler.Bu suretle dünyada iken aslı ile aşinalık eder.Bulacağını bulur,göreceğini görür ,ihtiyarı ile ölüp nefsin esaretinden kurtulup Hakk’ın esrarına mahrem olup aslını bulur.
Onun gönlünün sırlarına nasıl varalım dersen Hz.Pir”benim sırrım ,benim ahımda,sözlerimde gizlidir”der.Aslını bulmak mutlak bir kamil rehber bulmakla olur.

Mevlana Vakfı  İSKENDERUN
Av.Şemsettin KESER


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder