2 Kasım 2023 Perşembe

ZÜHD YOLUNU TERCİH EDENLER

 Şakik-i Belhi hazretleri (şehadeti 790 yılı),zengin bir ailenin çocuğu idi, ticaret için seyahata çıkmıştı.Gittiği şehirlerde put dolu bir mabede girdi.Orada, başını ve sakalını traş etmiş, putlar hizmet eden bir hizmetçi görmüş, ona:

"Senin , diri , alim ve herşeye muktedir olan Halık'ın var.O'na ibadet etsene; sana hiçbir zarar ve faydası bulunmayan bu putlara tapınma, demiştir.

Bunun üzerine hizmetçi :

-Eğer dediğin gibi ise, O sana memleketinde rızkını vermeye kadirdir;niçin bunca zahmetler çekip ticaret için buralara geldin?

Bu sözü işiten Şakik, maddeye karşı olan muhabbetinden uzaklaşarak , zühd yolunu seçmiştir.

Yine Şakiki Belhi için şu hadise anlatılır:Zamanında halkın kıtlıktan gam ve keder içinde bulunduğu sırada, bir kölenin çılgınca eğlendiğini görmüş ve ona:-Bu sevincin nedir? Halkın kıtlıktan dolayı ne durumda olduğunu görmüyormusun? dediğinde köle:"Bu hadisenin kendisini ilgilendirmediğini, zira efendisinin köyünden bütün ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyince, Şakik kendi kendine:- Fakir bir mahluk olan efendisinin köyü olduğu için o kendi rızkını düşünmüyor da , efendisini ganiyyi mutlak olan bir müslümana, kendi rızkından endişe etmek yakışır mı?" demiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder