25 Şubat 2023 Cumartesi

İNCİ VE MERCAN

 Hak Teala bu iki nesneden Kur'an da sözeder.Sıcak denizlerin azami 22 metre derinliklerinde bir istiridye vardır.Deniz dibindeki sabit bir taşa yapışır orada ne rızık verilirse onunla yaşar.Hakkın izniyle deniz dibinde içine bir zerre hava düşer/nasıl düşer bilinmez.İstiridye derhal faaliyete geçer hava habbeciğinin etrafını bir üsare(sıvı) ile kaplar ve bu bir inci olur.İstiridye taşıdığı kıymeti bilmez ancak, inci değer ifade ettiği için insanlar onun için birbirlerini öldürür.Tabiki bu inciyi çıkartmak için o istiridyenin iki kabuğu ayrılır.Hayvanın öldürülmesiyle inci insanların eline düşer.

HakTeala'nın inciyi Kur'an da methetmesi içinde bulunan bir habbe(hava) hürmetinedir.İnci çok serttir,kırılmaz.Keleb halinde boyuna inci gerdanlık olarak takılırsa bir çok hastalıkları bilhassa kadını muhafaza eder.

İnsanda da incide bulunan bir zerre hava habbesi gibi ilahi bir Lem'a vardır.Allah'ın emrinde olan Ruh ile birlikte insan cesedine girmiştir.

İbadetile insan içindeki bu inciyi çıkartır.İbadet insanı değiştirmez ancak içindeki lem'ayı çıkartır.İstiridye deniz dibinde sabır ve kanaatle hırs ve ihtirastan , isyandan uzak,aza kanaat , tahammül ettiği için Allah içini inci ile doldurur.Bunlara muti kalan insan Aza kanaat. sabır , tahammül , isyan bilmez,itiraz tanımaz.Temiz ve ahlaklı olur.Hakkın emirlerine boyun eğerse , Hak onun içindekiyle , o kimseyi inci haline getirir.İnci taşımak sıhhattir, şükürdür.KATRETÜL LÜ'LU İNCİNİN kURANDAKİ ADIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder