13 Nisan 2023 Perşembe

TEFEKKÜR

 Bir anlık tefekkür bir yıllık ibadetten hayırlıdır", "Bir anlık tefekkür yetmiş yıllık ibadetten hayırlıdır". "Bir anlık tefekkür bin yıllık ibadetten hayırlıdır" şeklinde üç hadisi şerif vardır.Bir kimse bazı hikmet taşıyan işleri düşünür, onun bir parçasından bir çok parçalar husule geldiğini düşünürse buna tefekkür derler.Sakıyorsun kum tanesi kadar bir kurtçuk bedenin iki yanında ayakları var.bu kadar küçük bir varlığın içinde damar var, kıkırdak var, bağırsak var,beyin var bunları düşününmek ve hayret etmek işte bir yıllık ibadete bedel bir anlık tefekkür budur.

İkincisinde bir ipek böceğini izliyelim.Ufacık darı tanesi gibi bir şey.Dut yaprağı üzerine koymuşlar ertesi gün bunun içinden bir kurt hasıl oldu.yürüyor ve dut yaprağı yiyor.ertesi günü farklı,ertesi günü farklı.Sonraki günlerde başlıyor koza örmeğe.hayret ediyoruz.Allah Allah bu nasıl oluyor? diye düşünmek bir yıllık ibadete mahsus bir tefekkürdür.İnsanların hepsinde bir düşünce ,şunu yapacağım, bunu yapacğım diyedünya işleriyle dolu.Ancak birisi var ki camiye çekilmiş Hakk'ın rızasını düşünüyor.Allah'ı nasıl memnun edebilirim ve ahirette Resululah'ın elini öpebilirim.Cennet ve cehennem endişesi yok.Bu düşüncede olan insanın bu tefekkürü yetmiş  yıllık ibadete denktir.

Üçüncüsü;her kim ilahi marifeti düşünür,Allah'a karşı tam bir irfan duygusuna sahip olmayı dilerse  bunun yaptığı tefekkür bin yıllık ibadete denktir.Bunlar Sıddıyk makamında olanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder