16 Nisan 2023 Pazar

DÖRT TÜR İNSAN TOPLULUĞU

 Hak Teala Adem'i (insanı) dört şeyden yaratmıştır ve onun evladlarını dört bölüğe ayırdı,bu dört gurubun her birinin dört türlü ibadeti mevcuttur.Bunların her birinin dört türlü halleri ve dört türlü arzuları vardır.Hz.Ademin yaratıldığı dört nesne(Anasırı erbaa)Toprak-Su-Ateş-Hava(rüzgar).

İlk bölük ABİDLER dir.Bunlar ehli şeriattır.Asılları rüzgardır.Helaal-Haram , temiz ve murdar(pis) şeriatla bilinir.Abidlerin ibadeti namaz, oruç,hac, zekat,Cihad,Cünüplükten gusl.Arzularının peşinden gitmeyip , dünyayı terk edip ahireti sevmektir.Bu gurubun hallerinden biri de birbirlerini incitmemeleridir.Bunun yanında büyüklenme, kıskançlık, nefret,cimrilikve düşmanlık bunlarda her an görülür.

İkinci bölük ZAHİDLERDİR.Bunların aslı ateştendir.Bunlar tarikat topluluklarıdır.Her kim bu dünyada nefsini yakarsa ahirette türlü azaptan kurtulur.

Üçüncü bölük ARİFLERDİR.Bunlarınaslı sudur.Bunlar marifet topluluğudur.Su temiz ve temizleyicidir.Arifler kendilerini temizlerler ve karşısındakileri temizlerler.İnsanın pis olmasının nedeni içinde şeytana ait fiilerin bulunmasıdır.

Dördüncü bölük MUHİBLERDİR.Aslı topraktandır.Toprak rızaya teslim olmuştur.Bunun için Muhibler Hakk'a boyun eğmeli, ondan gelene razı olmalıdır.Muhib olanların ibadetine gelince bunlar duadır.Seyirdir.Müşahededir.ve isteklerine ulaşmaktır.Yani Allah'ı bulmak, O'nda kendilerini kaybetmekO'nunla bir olmaktır.Muhiblere sorulsa:"Yüce Allah'ı nasıl buldunuz?" diye sorulsa şöyle cevap verirler:Allah7ı kendimizde bildik, kendi özümüzü de Allah'dan bildik" derler.

Zahidin ibadeti , aslını bilmeden iş yapmasıdır.Arifin tefekkürü,Allah7ın ilahi sanatına bakarak iş yapmasıdır.Muhibbin yalvarıp yakarması ise , sevgiliyle muamele etmesidir. Bütün bunları yaparken riya ve tamahkarlık kişiyi kendi haline bırakmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder