RİCÂLU’L- GAYBIN MAHİYETİ
Ricâl ve Gayb’ın Kelime Anlamları Ricâl, “racül” kelimesinin çoğuludur. Racül, kadının zıddı olarak insan türünün erkeği demektir. “Çocukluk dönemini geçince, ihtilâm olmaya başlayınca, delikanlı olunca racül olur” da denilmiştir. Dolayısıyla racül, biyolojik açıdan olgunlaşmış ve bulûğa ermiş erkek için kullanılır.
İbnü’l-Arabî (638/1240), racülü (adam) kadının karşısına yerleştirir; lâkin bu, bir cinsiyet zıtlığı değil, sıfat ve mertebelerinden kaynaklanan bir mütekabiliyettir. Bu durumda racül; ister erkek ister dişi olsun, racület (adamlık) sıfatını elde eden, racület makamına ve mertebesine ulaşmış kimse demektir. Dolayısıyla tasavvufi açıdan bakılacak olursa, ister erkek ister kadın olsun, Hakk dostu olan herkese racül denir.
Gayb ise, sözlükte göz önünde olmayan,başlangıçta duyular yoluyla hemen anlaşılmayan ve düşüncede hazır olmayan şey anlamına gelmektedir. Başka bir deyişle gayb, “bir şeyin gözlerden gizlenmesi” demektir. Gayb, sadece Allah’ın bildiğidir. Gayb, başta duyguların idrak etmediği, duyu algılamasında veya açıklığında olmayan, başka bir ifadeyle şuurda hissedilmeyen demektir. Gayb, görülemeyen demek değil, görülmeyendir.” İbnü’l-Arabî, bazı sûfî ıstılâhlarını açıkladığı risalesinde gayb kelimesini “Hakkın kendisiyle ilgili değil, seninle ilgili olarak senden gizlediği her şey” olarak tarif etmektedir.
Kuran-ı Kerim’de gayb ile ilgili bazı ayetler şöyledir: “Gaybın anahtarları, Allah’ın katındadır. Onları ancak O bilir…” 67“(Allah) ‘Ey Âdem! Onlara eşyanın adlarını haber ver’ buyurdu. Âdem eşyanın adlarını haber verince, Allah, ‘Ben size demedim mi idi ki, göklerin ve yerin gaybını ben bilirim. Açıkladığınız ve gizlediğiniz her şeyi de ben bilirim!’ buyurdu” 68 “(O takva sahipleri ki) onlar gayba inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar.” 69 “De ki: Ben, Allah’ın dilediğinden başka kendime fayda ve zarara malik değilim. Eğer gaybı bilmiş olsaydım, elbette daha çok hayır yapardım ve bana hiçbir fenalık dokunmazdı. Ben ancak bir uyarıcı ve iman eden bir kavim için müjdeci bir peygamberim.”
Özetle söylemek gerekirse GAYB , insanın bilgisi ve görmesi dışında kalan, aklın ötesinde bilinmeyen bir alandır, meçhuldür
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder