30 Haziran 2024 Pazar

SABIR

 Sabır kelimesinin , İslam ilim ve araştırmalarında beş mana arz ettiği buyrulmuştur:

1-) Acı ve darbelere karşı dayanmak, kaderimizin bize sundukları; kaçamayacağımız darbelere karşı dayanmak, aynı zamanda Allah'a yönelerek bu acı ve darbelere karşı bize kolaylık vermesi  için duada dirayetli olmak.

2) Üzerimize farz olan ibadet ve vazifelerimizin tamamlanmasında sebat göstermek: Namaz, oruç, uğraş ve helal kazanç'ta. Vücud ve ruhun eğitimiyle bağdaşarak Allah'ın (c.c) bize bahşettiği gücü  ve nimeti sarfetmek.

3) Nefsimizin ihtirasları olan yasak ve haramlardan uzaklaşmak ki, biz bunlara karşı tedbirli  ve ancak müsade edildiği kadar izin vermeliyiz ki burada sabrın büyük gücü elzemdir dayanıklılık ve gayret açısından.

4)Savaşta , düşmanla savaş esansında yiğit duruş sergilemek , korkuyu yenerek ileriye doğru düzgün adımlar atarak , kalbindeki iman ve kaderindeki din ile ilerlemek.Allah yolunda kendi hayatı  için endişe etmemek.Çünkü ölüm yoktur.Ecel gelmeden o en son belirlenen anda , korku alanında mümin kalbinden korkuyu atmak zorundadır.Bu da düşmanın kendisi kural dışı saldırdığında kendisnin sergileyeceği vakar ile anlaşılmaktadır.

5)Huzurda, her daim ilim ve ilimde zirveyi talep etme gayretinde ve çabasında bulunmak , dolayısıyla uygun çevreyi bulup kendi yaşam varlığımızın bekasını temin etmek gerekir.Bu , özellikle gençler için önemlidir,Vaktinde gençliklerini değerlendirmeleri açısından ilim ve eğitimleri tamamlamaları açısından .Aksi halde gayretsizliklerinin bedeli olarak ileriki yaşlarda gençliklerinin değerinin özlemiyle yüz yüzekalırlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder