22 Haziran 2024 Cumartesi

TARİKATLARDAKİ TIKANMALAR

 Tarikat , yol demektir.Hakk Teala'ya vasıl eden yol diyebildiğmiz gibi içsel temizliği temin eden yol da diyebiliriz. Manevi bir öğretmen önünde yaşayarak yürünür.Manevi bir neşe hakimdir.Bu yolun münevi öğretmeni dünyadan çekilince mutlaka o yalda bir sarsılma olur.Aslında bu sarsılma bir imtihandır.Sağlamların ve çürüklerin imtihanıdır.Ancak son asır içinde olan bu sarsılmaların bir başka hususiyeti vardır ki tüm çeşitliliklerin ortadan kaldırılıp tek yola inmesi işidir.Necib Sultanım buyurmuştu tüm tarikatı aliyeler(12 s tarikat tabirini kullanmıştı) tek bir yolda birleşyecek ve oradan devam edecek".

Bu yol Mevlevilik yoludur.Günlük hadiselerde duyduğumuz tarikat için mücadeleler bahsedilen doğumun işaretleridir.Mevlevilik neşesi tüm toplumu kucaklıyabilen , en geniş hoşgörünün gözüktüğü bir yoldur.Bugün bel evlatları temsil makamı olarak zahirde gözükseler de manevi neşenin üretim merkezi olmak apayrı bir husus olup Hak Teala'nın lütfudur.

6 Haziran 2024 Perşembe

YAŞANAN BAZI HALLER

 90 yaşına girmiş Hacı Bekir Uzun amca anlattı.Necib Efendi ile en az 25 yıl birlikteliğimiz olmuş mutlaka öğle yemeğini birlikte yemişizdir.Aramızda mürşit -mürit ilişkisi olmamışsa da kardeş gibi bir davranış sergilemiştir.Girilmesi yasak olan bir odaya rüyamda girmişim.ortada ağzına kadar mücevher ile dolu bir sandık.Odanın duvarlarında ise tüm peygamberlerin resimleri mevcut.Hz.adem'den başlayarak hepsine baktım en son olarak Resulullah efendimizin resmini gördüm.Çok çok yakışıklı idi.Resmin gözleri oynamaya başlayınca büyük bir korku ile uyandım. 

2 Haziran 2024 Pazar

EVLİYA'DAKİ FARKLILIKLAR

 Evliyaullah , muhataplarının kabiliyetine göre konuşur.ve bu menzillerden9 nişane verirler.bunu yaparken birbirlerinden farklı görünen kelamlar ederler.Kimi daldığı birlik denizinin dalgalarından mest olup "Enel Hakk" demiş , kimi üzerinde seyrettiği gemiye takılıp kaldığı için uzaklıktan yakınlıktan bahsetmiştir.Bazıları varlık denizine düşüp mana ehli olmayanlara küfür gibi görünen hallerde bulunmuş , kimi sadece zahirde kaldığı için deniz kenarında bile kuru sözler söyleyebilmiştir. Deryaya dalıp inciyle beraber dönenler çeşitli kınamalara uğramış  , kimi de inciyi bırakıp sedeften yani her şeyin kabuğundan , dış anlamlarından bahse dalmıştır.. Artık "Şu hadistir bu kadimdir" diye tartışanlar mı istersin  , o cemalin sarhoşluğundan her yerde zülüflerden , gamzelerden bahsedenler mi , yoksa şarabı mumu dilinden düşürmeyenler mi ? İşte bütün bu kelamlar mütekellimin(konuşanın) bulunduğu makama işarettir. Halbuki hakikatse tektir.

İşin aslının ne olduğunu mutlak surette ortaya koyan pek azdır.

SAHTE ŞEYHLER

 Deccalden nümunedir. Cenab-ı Peygamber ahir zamanda yalancıların çoğalacağından haber vermiş ve halkı uyarmıştır.Hal ehli olmayan laf getirip laf satan şarlatanlar her devirde var olmuştur.Mesnevi-i şerifin bir çok yerinde sahte şeyhlerden bahseder.

Şeyhlik şöhrettir.uzak  durmak gerekir.

ZÜNNAR

 Zünnar , bilindiği üzere Hırıstiyan din görevlilerinin bellerine taktıkları özel bir kuşaktır.Belinde bu kuşağın sallandığı görülen bir kimsenin Hıristiyan bir din görevlisi olduğuna hükmedilir.Tasavvuf lisanında bu kuşağın sembolik değer vardır.Bu kuşağı saran bir kimse dünya işlerini terk ettiğini göstermektedir.

Put, insanı Hakk'dan koyan her şeydir.Müslüman, puta tapıyor diye hıristiyanı rededer.Dünya ehli Puttan ve zünnardan bahseden bir hırıstiyanı dinden çıkmakla itham eder. Varlık kaydında kalmış olan tevhid ehli esasen puta tapmaktadır farkında değil. Hıristiyanın putu aşikar iken, tevhid ehlidenilenin putu gizlidir, içindedir. Put bir surettir.dünya da içindekiler de bir surettir.Alem denen varlığı olmayan varlığa hakikat diye bağlanan ile putahakikat diye bağlanan arasında bu taifenin nazarında bir fark yoktur.

NESEP

 HEM ŞU NESEP DEDİĞİN DE NE NE OLUYOR SENİN?/BIRAK BUNLARI DA HAKK'A OLSUN ÜNSİYETİN.

KİM YOKLUK DENİZİNE DALAR , BULUR TECELLİ / O "ARTIK AKRABALIK BAĞI KALMAZ" AYETİ. "Sura üfürüldüğü zaman aralarında akrabalık bağları kalmaz"(Müminun 23/101)

HANGİ NİSPET Kİ ZUHURA GELMİŞTİR ŞEHVETLE/ O KİBİRDEN VE GURURDAN BAŞKA VERMEZ MEYVE.

ZATEN O ŞEHVET DEDİĞİMİZ ŞEY OLMASAYDI / NESEB DEDİĞİMİZ O ŞEYDE ANCAK BİR MASALDI.

ESASEN ARADA İŞİ HEP ŞEHVET GÖRDÜ DE / BİRİSİ BABA OLDU, ÖBÜRÜ DE VALİDE.

ANNE BABA DEDİĞİN DE KİM OLUYOR DEMEM/ GEREKİR ONLARI SAYMAN VE İYİ GEÇİNMEN.

LAKİN BİR HASET EHLİNE BİRADER DEMİŞSİN / ANCAK BİR AKLI EKSİK, O KIZ KARDEŞ DEDİĞİN.

NE TUHAF ŞEY  DÜŞMANINA OĞUL DEMEKTESİN / ADINI AKRABA KOYDUN, EL OLAN HERKESİN.

BARİ BANA DE Kİ AMCA DEDİĞİN KİMLERDİR? / SANA DERTTEN BAŞKA , KEDERDEN BAŞKA NE VERİR.

AH BİR ANLASAYDIN ŞU YOLDAŞ DEDİKLERİN KİM / SENİNLE ALAY İÇİN GELİYORLAR KARDEŞİM? .

BİR AN CİDDİ BİR MESELE KONUŞMAK İSTESEN / NASIL DA DEĞİŞİRLER , AH BOŞUNA NE DESEM ! .

YANİ Kİ SÖZLERİ HEP MASAL, EFSUN VE ZİNCİR / HÜDA İLE ARANDA BİR HİCABTIR; PERDEDİR. 

ERLİK ET, KENDİNİ KURTAR, ERLİKLE HİCAPTAN / YALNIZ KİMSEYİ İNCİTMEDEN VE HİÇ KIRMADAN

BİR DAKİKACIK ŞERİATTAN GAFİL OLURSAN / VAKİ OLUR HER İKİ ALEMDE DİNSİZ KALMAN. 

SAKIN TERK EYLEME HUKUKUNU ŞERİATIN / KENDİ HAKKINI DA BİLİP UNUTMAMALISIN.

ANCAK DERT VE KEDER VERİR ALTIN VE KADIN / TERK ETTİĞİ GİBİ ET, MERYEM OĞLU İSA'NIN. 

HANİFLERDEN OL  VE  MEZHEP BAĞLARINDAN GALİP / İBADET EVİNE GİR , NASIL GİRERSE RAHİP .

ŞAYET GÖZÜNDE HAKK'DAN BAŞKALARI BELİRİR / SEN MESCİTTE BİLE KİLİSEDESİN DEMEKTİR. 

LAKİN GÖZLERİNDE GAYR DEDİĞİN ŞEYLER YOKSA / SANA MESCİTTİR O YER, KİLİSE BİLE OLSA . 

NEREDE OLURSAN OL, ŞUNU BİLMELİSİN / AKSİNİ YAPACAKSIN NE DİYORSA O NEFSİN   .(Nefsinin söylediğinin aksini yap.Sana itibarını korumanı söyleyen de nefsin.Put, zünnar, çan adetleri terk eylemenin sembolleridir.Sen 'Şu ne der? bu ne der?' kaygılarını boş ver.İstersen sana kafir desinler önemli değil lakin içinde bir kafir varken Müslüman gibi görünmemektir asıl dikkat etmen gereken. 

PUT VE ZÜNNAR, TERSALIK VE ÇAN BİRER SURETTİR / ADETLERİ TERK EYLEMEK  İÇİN İŞARETTİR .

HAS KULLAR ARASINA GİRMEK DE İSTİYORSAN / SIDKA ULAŞMAK İÇİN HEP İHLASLA HAZIRLAN .

YÜRÜ DURMA  Kİ KURTAR KENDİNİ SEN KENDİNDEN / HER VAKİT BAŞKA BİR İMANA BÜRÜN YENİDEN .

NEFSİN KAFİR DURURKEN , SENİN O BATININDA / SURETA İSLAM OLMAYA SAKIN RAZI OLMA. 

VE İMANI TAZELE , HER AN YENİ BAŞTAN / VE MÜSLÜMAN OL SEN, MÜSLÜMAN OL SEN, MÜSLÜMAN!.

NİCE İMAN VARDIR Kİ DOĞUŞU KÜFÜRDENDİR / VE İMAN DOĞURAN KÜFÜR DE KÜFÜR DEĞİLDİR. Sahte dinden usanıp isyan etmekle İslam'a gelmiştir.Hakiki dine götüren böyle bir küfür küfür değildir.

SEN DE BIRAK RİYAYI , KİBRİ, NAMUS KAYDINI / ÇIKAR ŞU HIRKAYI , KUŞAN HİZMET ZÜNNARINI 

KÜFÜRDE PİR GİBİ OL SEN, KÜFR-Ü FERDİ İLE / YİĞİTSEN VER O GÖNLÜNÜ , KAMİL BİR YİĞİDE.

İKRARI DA BIRAK, İNKARI DA SEN BU YOLDA / VER GÖNÜLÜNÜ , TESLİM OL, O TERSANIN OĞLUNA. 

PUT EVVEL, TERSALIK SONRA , NURUN ZUHURUNDA / HER ZAMANIN KAMİLİ DE , ZUHUR EDER BUNDA .

... ... ... ...(Gülşen-i Raz-MAHMUT ŞEBÜSTERİ HAZRETLERİ