6 Eylül 2023 Çarşamba

MESNEVİ'NİN İLK ON SEKİZ BEYİT MESAJLARI

 Mevlevilerce Mesnevi-i Şerifin ilk on sekiz beyti kutsaldır.Bu beyitlerde ilk önce insanın kendi aslından ayrılış hikayesine işaret edilir.Ardından ayrılık yaşamamış insanın , ayrılık derdinin hikayesini anlayamayacağından söz edilir.Arkasından özetle insanlara aşağıdaki hususlar hatırlatılmakta  ve bazı mesajlar verilmeye çalışılmaktadır.

Aslında herkes aslına bağlı kalır ve ondan ayrılmaz.

Mutasavvıflar , insanın ruhlar aleminden başlayan ayrılık hikayelerini halka anlatmaktadırlar. İnsanın ruhlar aleminden başlayan ayrılık hikayesini halka anlatırken  herkes, ariflere kendi penceresinden  ve kapasitesinden bakmaktadır.

İnsanın içindeki duygu ve düşünceleri , kendisinin söz ve davranış aynasında ortaya çıkmaktadır.Biz insan olarak ruh ve beden arasındaki bağı anlayamayız.Evliyalar doğru söylemekteler ve doğru yolu hatırlatmaktadır.Bundan dolayı evliyaların sözü yakıcıdır.Aşk, yani yaratana olan ilahi aşk, tüm varlıkta hareket halindedir ve bu hareket kesintisiz devam etmektedir.

İnsanı Kamil , dünyaya ait işlerin bağımlılığından kurtulan  ve aşkın tehlikeli yollarından bahseden ve bunları açıklayan insandır.Yalnızca fena(yok olma) makamına ulaşmış insanlar, rabbani sırlardan haberdar olabilirler.Eğer ömrünüz hakikat yolunda geçmişse , geçen ömürden kaygı duymamanız gerekir.Aşıklar, aşksız ve ulaşma, kavuşma isteği olmadan yaşayamazlar.Cahillerin kamil olan insanların sözünü anlayamayacağından  dolayı  sözü kısa tutmak gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder