1 Kasım 2016 Salı

MANEVİ FAHİŞELİK VE DÖRT ŞAHİDİ

Din,zina fiilinin varlığının ispatına dört şahidi şart kılmıştır.Allah Teala’dan başkasına meyletmek fahişelik olmakla,bu manevi fahişeliğin varlığına delalet eden dört şahit,vücudumuzu meydana getiren anasır ı erbaa dediğimiz dört unsurun özelliklerindendir.
Bunların ilki topraktır.Adilik,kaypaklık,zillet,tamah,alçaklık ve hakirlik toprağın özelliğindendir.
İkincisi sudur.Yumuşaklık,acizlik,tembellik,dişilik,yeme ve içmeye karşı aşırı meyil suyun özelliklerindendir.
Üçüncüsü havadır.Hırs,haset,cimrilik,kin,düşmanlık,şehvet ve zinet havanın özelliklerindendir.
Dördüncüsü ise ateştir.Böbürlenme,büyüklenme,övünme,kendini beğenme,hiddet,kötü huy ve diğer kötü ahlakla ilgili sıfatlar da ateşin özelliklerindendir.Bunların başında dünya ve baş olma sevgisi ile onların şehvet ve lezzetlerini tam olarak tatma isteği gelmektedir.

Eğer bu dört şahit “şahitlik ederlerse”,yani bu dört haller bir nefiste emare olarak gözükürse aynen şeriattaki zina yapanlara verilen cezalar gibi nefsinde,hakları dışındaki hazlarını  kesip hapsetmek gerekir. Riyazatlarla o nefsi terbiye etmek gereklidir.Şeriatteki “Recm” taşlanarak öldürülme,Maneviyatta “Melamet”ehlinin insanların kendini kınamasına sebeb olan davranışlar içinde olmasıdır.Bu haller zuhur ettiğinde avam olan diğer insanlar o zatı  kötü biri olarak telakki edip toplum içinde öyle değerlendirdiklerinden melamet ehli de halkın bu taşlamaları ile nefsini temizlemiş olur.


Mevlana Vakfı  İSKENDERUN
Av.Şemsettin KESER
semsettin.keser@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder