Tevbe, tasavvufi vahdet hayatının kapısıdır.Ruhun selameti için günahın zararlı olduğunu idrakten doğar. Zira Günah mümini gayesinden , yani Allah'ından ayırır.Allah'la insan arasındaki hicapların kalkmasına vesile olan ilk makam tevbedir.Tevbe ruhi bir hadisedir.Kulun kusurunu Hakk7a götürmesi , günahlarını itirafla , pişmanlığını beyan edip , O'na sığınmasıdır.
Ehli sünnet alimleri tevbenin şartlarının üç olduğunu kabul eder.
Birincisi geçmiş günahlarndan dolayı pişmanlık duymak
İkincisi Hal-i hazırdakini terk etmek
Üçüncüsü Gelecekte bir daha yapmamaya karar vermek..Bazı alimlerde tevbenin bu şartlarına beş şart ilave ederek şartlarını sekize çıkartmışlardır .İnsanların haklarını korumak/ onlara reva görülen haksızlığı önlemek/ geçmiş farzlarını kaza etmek / nefisle mücadeleye devam ederek ,haram olan şeylerden kaçınmak, yiyecek ve içeceği helal yoldan temin etmek, kalbi uzum emelden, haset ve hileden temizlemek.
İnsanların bulundukları derecelere göre tevbe üç kısma ayrılır:1- Avamın tevbesi , günahlardan tevbe etmek 2- Havassın tevbesi , gaflet içinde geçen zamandan tevbe 3- Elhassul- havasın tevbesi , hasenatı bir an terkten dolayı yapılan tevbe.
Ebu Ali Dekkak tevbeyi , TEVBE,İNABE,EVBE diye üçe ayırır.Allah korkusu ile yapılana TEVBE, sevap arzusundan doğana İNABE, sırf Hakk7ın hoşnutluğunu kazanmak isteğine bağlı olana ta EVBE ismi vermiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder