7 Nisan 2021 Çarşamba

KALB KONUSU

 Kalp konusunda Beyazid-i Bestami hazretlerinin "Acaibül kulub" isimli küçük bir risalesi vardır.Bu risaleye göre kalb üç kısımdan oluşur.
Birinci kısmına Kalbi müzekka( temizlenmiş, arındırılmış kalb) denir. Müzekka kalbin sıfatları şunlardır:Ülfet,visal,vefa,beka,sıdk, tahkik, şevk, lika,mihr(sevgi, dostluk),tevhid, irade, rıza, sabır, ihlas, ziya ve inabe.
Kalbin ikinci kısmına ashab-ı Yemin'in kalbi derler ki sureti umumidir. Onun sıfatı bazen Rahman tarafına bazen de şeytan tarafına meyletmektir. Bazen ahiret düşüncesi galip gelir, ibadetle meşgul olur terki dünya üzre bulunur.Bazen de dünya düşüncesi galip gelir, mal toplamakla meşgul olur.,nefsin sözünü dinlemekten, şehvetlerden, heva, tamah,ve günah işlemekten çekinmez.Bazen korkudan inleyip ağlar, geçmiş günahlarından pişman olur, bazende nefis peşinde, zevkinde handan günah işlemede cesaretli olur. Günahlarından da tam temizlenemez.
Bu ashab-ı yemin'in kalbinde Rahmani 12 özellikle şeytani 13 özellik kök salmıştır.
Rahmani 12 özellik:(bunlar müzekka kalbin  sıfatlarından olup sıdk-ı lika, vefa, tevhid, irade,rıza, sabır, visal, şevk, tahkik , beka, vefa, mihr(sevgi-dostluk) ve emanet tir)
Şeytani on üç özellik (Hırs, hased, gazap, şehvet, dünya-mal sevgisi, tokluk-oburluk, tamah-aç gözlülük, acele, mal biriktirme, gıl (gizli kin,düşmanlık,garaz), tefekkür-i fani (Allah'ın zatı hakkında düşünmek), taassub(bir inanışa, bir fikre aşırı derecede bağlı olup onun dışındakileri düşman gibi görme),su-i zan(kötü düşünce besleme) kök salmıştır.
Merkezdeki rahmani sıfatlar kalb sahibini  Rahman tarafına cezb ederken, şeytani onüç özellik kalbin dış yüzüne yakın kenarında bulunan bu sıfatlar, kendini nefsi emmare lezzetleri ile takdim edip incanı celbederek gelin gibi cilvelendiği vakit , o kimse hemen günah işlemek için kendinde cesaret bulur.
Bu kalbin sahibi , Hak Teala tarafından bir inayet,hidayet erişip doğru yola kılavuzlandığında kamil akıl sahibi mürşitlerin sohbetlerine devam eder.bu sohbetleri devam ettirirken kalbine bakar ve günahlarından pişmanlık duyar.Sıdk ile meşayihe hizmet eder.Böylece ashabı yemin kalbinden geçilip kalbi müzekka'ya varmak nasib olur.
Kalbin üçüncü kısmına ashab-ı şimalin kalbi derler.Cahillerin kalbi olup kalb her an şeytan tarafından yağmalanmış hidayete kapalı, inayet yolu terk edilmiş,delalet ve zillet karanlığındadır.Şehvetler, heva ve heves, tamah ve isyan ona hakim olduğundan sürükleye sürükleye istediği günaha götürür.Ashabı şimal'in sıfatları şudur:(Hırs, buhl(cimrilik), nifak, cemş(oynaşma), dünya sevgisi , kıyas(kendini başkaları ile kıyaslama), şek (şüphe ve zan), nefsi emmare(hayvan sıfat), tokluk-oburluk, tamah-aç gözlülük, acele,gıl(gizli kin düşmanlık garaz), tefekkürü fani(Allah'ın zatını düşünmek), taassub ve sui zan(kötü düşünce besleme).Şeytanın ele geçirdiği bu kalb Peygamberimizin şifalı sözlerinden ve evliyanın iksir olan sözlerinden hiç lezzet almaz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder