25 Mayıs 2024 Cumartesi

İMAN

 İman üç kısımdır.Biri iman-ı taklidi, deiğeri iman-ı istidlali üçüncüsü de İman-ı tahkiki dir.İmam Gazali hazretleri ihya isimli kitabının tevhid kitabında imanın çeşitleri ile alakalı şu misali getirir.Ceviz meyvesi misalinde cevizin dışındaki yeşil kısım taklidi iman dır.ne yenir ne yakılır.çünküacıdır.hiçbir işe yaramaz.Belki zararı vardır.

İstidlali iman cevizin ikinci , yanu kuru olan kabuğu gibidir.yenmez velakin ateşe koysan yanar.Eğer şeytan bunubozmaz ise son nefeste bir işe yarar, bozarsa hiçbir işe yaramaz.

Tahkiki iman ise cevizin içi gibidir.her şeye yarar.

24 Mayıs 2024 Cuma

ABDÜLHAMİTİ TAHTDAN İNDİRENLER

Abdülhamit'in hal(tahttan indirme) karını tebliğ eden zevata baktığmızda;Arif Hikmet Paşa, Dıraç(Arnavut) mebusu Esat Paşa, Selanik mebusu Karasu(Yahudi) efendi,ve Aram(Yahudi) efendi'dir.Abdülhamit hal kararının tebliğine gelenlerin kim olduğunu  öğrenince "Bir Türk padişahına, bir islam Halifesi'ne hal kararını bildirmek için bir Arnavut, bir Yahudi,bir Ermeni'den  ve bir nankörden başkasını bulamamışlar mı?demiştir.  

YUSUF KAMİL PAŞA

"İcra-yı hakk için geçer adem hükümete

Haktan ziyade hükmünü icrayı sa'y eder" 

"İnsan, hak ve adaleti sağlamak iddiasıyla iktidara gelir.Ama hak ve adaletten ziyade kendi hükmünü icraya çalışır".Yusuf Kamil Paşa'nın bir beytidir.

Hep böyle olağelmiştir.Ancak,saltanatı kendi iradesi ile terkeden zevat pek nadirdir.İbrahim Ethem gibi..Hak, doğruyu söyliyebilmektir güçlünün yüzüne vebu hal için en büyük cihad denmiştir.

 

12 Mayıs 2024 Pazar

EVLER DERGAHTIR" HÜSEYİN FİKRİ METLİ HAZRETLERİ

 Metli Dede hazretlerinden yetişmiş Hüseyin Fikri Metli hazretlerine birisi sordu:"Efendi Ben Etibank'tan emekli olacağım.Alacağım tazminatla Fikri Baba hazretlerinin dergahının bulunduğu yeri alsam,tamir ve bakım yapsam nasıl olur ?2 diye sual sorar.hazret Yanında bulunan  sonrasında da İzmir'de halifesi olan Abdullah Efendi'ye dönerek " Bu efendi dergahın başına ben geçeyim, sizde ara sıra bu dergaha gelseniz " demek istiyor anlamında bir şeyler söyledi.Ve Bugün için dergah evinizdir" buyurdu. bu hadiseyi anlatan kardeşimiz yaşadığı bir hadiseyi şöyle anlattı:Adıma kayıtlı bir arsam var idi.Ben bunu dergah yapmak üzere Hakk'a satmak istedim.Arsa üzerine yapılacak bina için yardım toplama gündeme gelince dervişan içinde bir soğukluk oldu: Kendisine beleş yer yaptıracak" diye.Bir soğukluk hasıl oldu.Bu soğukluk dervişan arasında bölünmeye sebeb oldu. 

Kurumsallaşan dergahlar için bu sıkıntı her zaman yaşanmaktadır.

Şüphesiz insanda en son çıkacak duygu "Baş olma isteği" imiş.Maddi dünyada olduğu gibi manevi dünyada da bu duygu var imiş.bugün ülke genelinde bazı tarikatların düştüğü durumu görmekteyiz.Bölünmeler ve arkasında güç mücadelesi.Altında maddi birikimler ve imkanlar yattığından mürid olduğunu söyleyen kimselerde gıybet diz boyu. 

Belki bugünkü durum Hak Teâlâ'nın yeni bir devri başlatmış olması nedeniyle eskilerin bitmesi için bir gereklilik olabilir. Manevi atmosferin içine maddi şatafat girdiğinde sonuç bölünmedir.İnsanların kalbine her şey gelir:" Bu değirmenin suyu nereden geliyor?" sorusunu nefisleri sürekli sorarlar. 

Hüseyin Fikri Efendi bir tarihte Karamanda birisini ziyaret etmek ister ve müritlerine üç kişiden fazlası gelmesin der.Ancak dervişan mübareği görmek amacıyla gideceği yere biraz kalabalık gelirler.Hazret ziyaretten önce hediye olarak çay şeker ve çay bardağı satın alır.Ziyaret edilecek zat fukarayı sabirindendir.ancak üç bardağı vardır.Belki de çay ve şekeri bile kalmamıştır.Ev sahibi dışarı çıkar kalabalığı görünce içinden bu insanlara ben nasıl çay ikram edeceğim"diye endişelenir ve gözlerinden yaş akar.Hazret, ev sahibinin halini keşfettiği için çay,şeker,bardak sıkıntı olmasın hepsi var.Tüpün  var mı? deyince hane sahibi var der.Fikri Efendi ayrılırken ev sahibine tüp parasını da bırakır.